27 Şubat 2010 Cumartesi

Mudra

Mudra kelimesi genel anlamıyla mühür demektir. Bazı tanımlamalara göre ; mistik el duruşu, bir tavır da denmektedir. Genelde dört farklı türde mudra karşımıza çıkar: el, kafa, beden ve bilinç mühürleri. Hatha yoga’da 25 mudra bilinmektedir. Mudralar bizleri kozmik şuura bağlayan özel bir yol gibidir. Tüm bedeni aydınlanma halinde mühürleyen bir tekniktir.

Yoga seanslarında uyguladığımız Hasta mudralar (el mudraları) belirli el pozisyonlarından oluşmaktadır. Bu pozisyonlarda her parmağın ve her parmağın duruş şeklinin bir anlamı vardır. Belirli enerji kanallarını harekete geçiren bu el duruşları, bu enerji kanallarını temizleyerek rahatsızlıkları tedavi etmektedir.

Her parmak Tattva olarak adlandırılan evrensel 5 elementin simgesidir.

Baş parmak – Ateş elementi

İşaret parmağı – Hava elementi

Orta parmak – Eterik element

Yüzük parmağı – Toprak elementi

Serçe parmağı – Su elementi

Çeşitli Mudralar :

Çin Mudra :

Baş parmak ile işaret parmağını birleştirin. Diğer parmakları açık bir şekilde birleştirin. Avuç içleri yukarıya doğru baksın. Adama (diyafram nefesi) uygulayın. 9 kez tekrar edin.

Burada baş parmak kozmik olanı (tanrısal) , işaret parmağı ise insanın şuurunu temsil eder. Bu mudra ile pozitif eylem ve düşüncelerimizi tüm yaşantımıza yaymayı, kişisel düşüncelerimiz ile evrensel düşünceleri birleştirmeyi düşünürüz. Evrenle bir olma duygusunu hissetmeye çalışırız. İşte o an evren ile aramızdaki özel iletişim yolunda oluruz.

Çin Maya Mudra :

Baş parmak ucunu işaret parmağına değdirin ve diğer parmakları yumruk yapın. Avuç içleri yukarı baksın. Madyama ( göğüs nefesi) uygulayın. 9 kez tekrar edin.

Çin Maya Mudra “tezahür etmiş bilinç simgesi” anlamına gelmektedir. Göğüs kısmında bulunan enerjiyi hareketlendirmekte ve düzene sokmaktadır. Solunum sistemi daha verimli çalışmaktadır. Akciğerlerin orta kısmını canlandırmaktadır. Akciğer rahatsızlıkları giderilmekte ve önlenmektedir.

Adi Mudra :

Baş parmağınızı büküp avuç içinize yerleştirin , diğer parmakları birleştirerek yumruk yapın.. Avuç içleri yukarıya baksın. Adya (köprücük kemiği nefesi ) uygulayın. 9 kez tekrar edin.

Adi mudra temel simge anlamına gelmektedir. Shalabasana gibi duruşlarda da bu mudra kullanılır.Adi Mudra akciğerlerimizin üst kısmını canlandırmakta ve sağlıklı kılmaktadır.Akciğerlerdeki birikmiş toksinleri atmamıza yardımcı olmaktadır.

Brahma Mudra :

Baş parmakları büküp avuç içlerine yerleştirin, diğer parmakları yumruk yapın. Avuç içleri yere baksın. Şimdi her iki elini, parmaklarının dış kısımları yüzyüze gelecek şekilde kasık bölgesine yerleştirin. Diyafram nefesi, göğüs nefesi ve köprücük kemiği nefeslerini ardı ardına uygulayın. 9 kez tekrar edin.

Brahma mudra evrensel ruh simgesi anlamına gelmektedir. Bu çalışma ile göğüs kafesi bölümünde bulunan enerji hareketlenmekte, tüm el meridiyenleri birleşmektedir. Solunum sistemi daha verimli çalışmaktadır.

Araştırmalarım neticesinde , mudraların isimleri değişkenlik gösterebilmektedir. Yoga’da uygulanan mudralar ile reiki ya da çeşitli şifa çalışmalarında uygulanan mudralar arasında hem benzerlikler hem de farklılıklar olduğunu gözlemledim. Bazı akımlara göre mudralar sadece fiziksel (bedensel) faydaları ile öne çıkarken, bazı anlayışlarda tamamen spritüel olarak ele alınmıştır. Mudraları günlük yaşamımızda yoga seanslarında yaptığımız gibi nefes çalışmalarıyla birleştirerek ya da meditasyon esnasında da uygulayabiliriz. Her zaman bizim için en doğru bilgi özümüzden gelir. Bütün çalışmalarda iç sesiniz sizin en iyi rehberiniz olacaktır.
Sebnem Akbulut

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder